Dia 2: Senda de les Bruixes (Urdax a Sara)

Fa uns anys, al poc de naixer l’Aran, haviem visitat breument el Baztan i en aquella ocasió vam fer la ruta que uneix les coves de Zugarramurdi amb les veïnes coves de Sara (ja a la banda d’Iparralde). Com que ens havia agradat molt, tornem a proposar la ruta a les families amb les que viatgem, però esta vegada amb la intenció de fer la ruta completa, començarem a les coves d’Urdax i, passant per Zugarramurdi, arribarem fins a les de Sara. La distància total (7 km) ens obliga a no poder anar i tornar perque seria massa pels xikis, així que fem combinació de vehicles al principi i final de ruta per poder fer-la factible.

Com ja vam contar en l’anterior visita, és una ruta que segueix les marques blaves de la ‘pottoka’ (poni basc) i que te com a fil conductor en gran part els camins rurals d’esta comarca que entre boscos i prats uneixen els 3 pobles, més concretament, les 3 coves. Nosaltres l’altra vegada vam aprofitar per visitar el mateix dia les de Zugarramurdi (les més famoses), aixi que enguany ferem la visita a les de Sara i la veritat és que no ens van decebre i sobretot, cal dir que no estan molt massificades (a Zugarramurdi sempre hi ha moooolta gent!).

El camí el podem començar des del mateix pàrquing de les coves d’Urdax, on hi ha espai de pic-nic per esmorzar i agafar forces. Des d’allí comencem caminant per una carretereta rural, però només una estona, de seguida entrarem al bosc i anirem empalmant camins de terra amb trams de senda, quasi sense desnivell (la ruta és molt asequible pels xicotets/es). Arribarem a Zugarramurdi on tenim font i també un parc xicotet però que ens val per a dinar i que la xicalla puga jugar una estona abans de continuar amb avituallament de gelat inclós (les adultes aprofitem per fer un cafetó que sempre s’agraeïx). Reprenem la marxa passant pel Museu de la Bruixeria i de l’entrada de les Coves de Zugarramurdi, ràpidament deixarem arrere la ‘marabunta’ de visitants per agafar una bonica senda que ens durà pel mig del bosc en direcció cap a Sara, abans d’arribar però, ens tornen a sorprendre unes coves que trobem enmig de la senda, amb taules i cadires que són propietat d’un restaurant proper i que ho gasten com a espai per a esdeveniments i dinars de grup. Ja estem ben a prop de Sara i només ens falta agafar de nou un camí rural que ens porta directes al pàrquing i entrada d’estes coves.

L’espai de les coves de Sara també està prou acurat per poder fer pic-nic i berenar. Després fem la visita amb una guia que ens explica en detall les coves, el recorregut acondicionat amb llums i sons ens va agradar molt, i s’ha de dir que en el cas d’estes coves, no s’han centrat en el tema de la bruixeria, sinò en el folclore basc, molt unit amb la natura i que fa de temàtica conductura d’esta simpàtica visita. Com ja ens va semblar fa 5 anys, l’activitat (ruta + visita) és molt agraïda i xula per a tota la familia, així que la recomanem 100%.

Ací vos deixem un enllaç a wikiloc amb la ruta (no vos asusteu per la distància que posa, 14 km, perque l’enllaç és la ruta anant i tornant pel mateix camí, si la feu només d’anar amb combinació de vehicles són 7 km! I per al cas de que no pugau combinar, sempre teniu l’opció de retallar el primer tram i fer Zugarramurdi-Sara anant i tornant).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s