Seguim en la línia de buscar guies excursionistes ‘locals’ quan eixim fora de les fronteres estatals, i és que l’any passat amb la guia del Mont-Blanc vam descobrir moltes rutes xules i desconegudes al ‘gran públic’ de fora. Com és lògic el que la guia estiga en un idioma que no controlem sempre és un handicap, però amb una mica d’interés fem per entendre tot o quasi tot (i sinò ho entenem ho mirem al traductor de google 😉
En este cas, com que ens desplacem durant una setmana a la vall d’Ossau i després de buscar una mica d’info, ens assabentem de l’existència d’esta col·lecció de guies excursionistes familiars (per l’idiosincràsia podriem dir que són el equivalent a les guies ‘Els camins de l’Alba’ de la editorial Alpina a l’altra banda dels Pirineus). En concret ens hem fet amb este primer volum dels dos que tenen dedicats al Parc National des Pyrenées, i que engloba les valls d’Aspe (que pretenem conèixer quan més aviat millor) i la que ens ocupa d’Ossau.
El contingut de la guia son 34 recorreguts repartits entre ambdues valls i “asequibles” per a tothom (ho posem entre cometes perque al final de la guia trobem 2 recorreguts que són travesses de dos dies fent nits a refugi, que tot i ser una molt bona idea per a introduïr als xicotets/es en el mon de l’alta muntanya, pel seu desnivell i durada no són aconsellables fins a una edat de 7-8 anys com a mínim).
Les rutes venen descrites i amb indicació de les dades com durada i desnivell, accés i descripció breu de la ruta, també s’inclou un xicotet mapa del recorregut però a una escala massa gran com per a que servisca com a element de orientació. Les coses positives, les que abans esmentàvem, este tipus de guies ens permeten conèixer moltes rutes que no són les més conegudes i que ens donen millor panoràmica de la zona a la qual estem, a banda de que ens estalviem bona part de les aglomeracions turístiques de l’estiu. La part negativa, tirem en falta alguna dada important com la distància en km (posen l’horari aproximat, però eixa dada en muntanya sempre és molt relativa i més amb xiquets/es) i també dedicar més espai a un mapeta que ens permeta visualitzar millor la ruta i els seus elements. Per tant i com a conclusió, ens continuen agradant este tipus de guies però recomanem completar sempre la informació de les mateixes amb un track i informació d’internet, etc, o com solem fer nosaltres: guia + wikiloc!